PDA

View Full Version : Problem with PSE6



mamapeter
11-16-2008, 09:51 AM
Hi, all. I joined recently and am taking this month's photography class. I do some digital work using PSE6, also.

I am having this problem. Every so often - and way too often!!! - the program will quit. Then, if I haven't saved, I lose whatever I've done. How often? Well, could be every 5 minutes. Not always as often, but it's a real pain.

When I first got the program it did not do this. Everything else seems to run fine.

My hubby says it's because I have way too much stuff stored on this computer - I do have a lot. Do you think that's it? Or some other thing?

We do run anti virus stuff daily and AdAware now and then. Doesn't seem to help.

Ideas, suggestions?

Thanks tons!

britnkaysmemaw2
11-16-2008, 11:21 AM
I use PSE 6 and don't have problems on my main computer using Windows XP, but I have had the problem of it shutting down on me when using Vista on my laptop. I did read an article that advised to make sure you do a defrag often as PSE 6 uses a lot of memory.

Good luck, and hope someone can give you more technical support, lol.

j_camargo6
11-16-2008, 11:56 AM
I've heard the same as Cathy, in fact plan on doing a defrag on my puter tonight. Andrea recommends it frequently (weekly, maybe). Try that and see if you get better results.

Good luck!!!

Debra
11-16-2008, 11:56 AM
There does not seem to be an overall explanation for this issue. Unfortunately, I've just installed the 30 day free trial for Elements 7.0 and had just this issue as well after working with the text tool.

Best advice I can give would definitely be to save and save often while you're working in the program.

mamapeter
11-16-2008, 02:44 PM
Thanks a bunch! I honestly don't know what it means to defrag but my DH does so he can do that. Maybe we are doing it from time to time and I just don't know about it. And believe me, I've learned to save a whole lot more than ever before! Like after only one or two functions, then save again! It's annoying, yes. Even more annoying, tho, is waiting to the program to reload again ... and again ... and again :frown:

I appreciate you taking a minute for my question!

OneMemory
11-16-2008, 08:51 PM
The way PSE 6 is designed it uses a lot more RAM than previous versions. You may want to not only defrag often (and save often LOL) but check your Edit/Preferences/Performance. You'll want to see what kind of Available RAM you have along with how much you are allowing PSE to use. Then down below there is your scratch disk options. If you have a partitioned hard drive or even an external that is ALWAYS hooked up, you could set those a secondary scratch disk to your main C: drive.
Deb, if text is what's killing your PSE you may have too many fonts. Windows and fonts are not great at working together. I uninstalled 165 and my computer ran considerably better. In photoshop you have this cool thing where you can have a font that is NOT installed on your windows system show up in the list for just that one time. BEFORE opening PSE, open the font preview (The lazy brown fox... page that shows you what the font will look like), then keep it open while you open PSE. It will then show up on your list just until you are finished with that layout. I have a soccer font that is adorable but I only use 1 time a year so I created an index sheet with cute, but not needed fonts, uninstalled them and put them in a folder on my EHD and only use them when needed. Hope that helps!

lazyscrapper
11-16-2008, 09:59 PM
This REALLY helps. Thanks. My problem is probably too many fonts.

Question? Where do you find the font preview page? I have PSE6 as well.

OneMemory
11-16-2008, 10:10 PM
You'll have to double click on the actual font file. Most are white with a blue TT on them. So if you have them in your windows system go to control panel/fonts and then you can copy and paste them into another folder, then delete them from that folder. When you double click on that file, it will give you the preview window that you have to leave open if you want to use it in PSE.
BE CAREFUL not to delete fonts your system needs...some of the boring ones for example. I know my Quickbooks uses a certain font so I had to keep that one.

mamapeter
11-17-2008, 02:28 AM
Thanks for more info, OneMemory! Hopefully I will get this problem fixed soon.

As for fonts, I have never overloaded on fonts but I used to keep them on my desktop. DH tells me that's a no-no because they also slow things down there, plus when he does back up, it doesn't do the desktop. I know nothing.

I do know that if you are working in anything that has your fonts in it (Word, Outlook, Pub, PSE, etc), it all needs to be closed before opening the extra font you want. Once you open that font, you can use it any of those places. Once you close it, it's no longer available.

Also, you can use a font from the internet not stored anywhere on your computer. Just open it, once again, before opening anything else, use it from there. Just note where you found it just in case you need to go back to it.

I think, not sure, that if you remove a font that your programs come with, it can really mess things up ---- sounds reasonable, just not sure what it does. So be careful in taking those off.

mom2bandc
11-17-2008, 08:36 AM
If fonts are an issue - I would suggest The Font Thing which organizes fonts and allows you to preview and temporarily load fonts until you restart your computer. Also, with PSE you really need to have about a third of your hard drive space available in order for PSE to temporarily store all of your changes. If you reduce the number of History states (or increase your scratch disk space on an external drive as recommended by someone else) you may not crash as often.
Hope that helps!
-Kelly

Chanin
12-04-2008, 05:36 AM
Did you ever get this figured out? Mine shuts down sometimes too!!! It drives me bonkers!! I know that I don't have too many fonts ~ maybe styles or actions, though!!! lol

candi1973
12-04-2008, 05:53 AM
Thanks a bunch! I honestly don't know what it means to defrag but my DH does so he can do that. Maybe we are doing it from time to time and I just don't know about it. And believe me, I've learned to save a whole lot more than ever before! Like after only one or two functions, then save again! It's annoying, yes. Even more annoying, tho, is waiting to the program to reload again ... and again ... and again :frown:

I appreciate you taking a minute for my question!

I am a big time NEWBIE, but I also had someone tell me NOT to save any actions within PSE as it will slow the application down big-time and that it can lock up or "freeze on you often".....

Thanks to all who recommended the defrag, I definitely do not do that enough....I will start.

Great questions and great answers.... I love this place, as I learn soooo, sooo much!

Debra
12-04-2008, 06:35 AM
I am a big time NEWBIE, but I also had someone tell me NOT to save any actions within PSE as it will slow the application down big-time and that it can lock up or "freeze on you often".....

Thanks to all who recommended the defrag, I definitely do not do that enough....I will start.

Great questions and great answers.... I love this place, as I learn soooo, sooo much!

Interesting... maybe this is more a question of RAM and hardware vs. the actual pse software. Yes, I have had issues with using text and had pse shut down unexpectedly. I have not had an issue with installing and using actions or plug ins creating sluggishness nor freezing up. I'd hate to see scrappers afraid to use thier plug ins or actions since they can be such fun :D

definitely save and save often is a good policy no matter what *woot*woot

candi1973
12-04-2008, 06:43 AM
Interesting... maybe this is more a question of RAM and hardware vs. the actual pse software. Yes, I have had issues with using text and had pse shut down unexpectedly. I have not had an issue with installing and using actions or plug ins creating sluggishness nor freezing up. I'd hate to see scrappers afraid to use thier plug ins or actions since they can be such fun :D

definitely save and save often is a good policy no matter what *woot*woot

The person who told me about the actions said that I should just save them to my hard drive or EHD and then access them as I want to use them rather than installing them within PSE.... however, as I said, I am soooo new I don't know what is right or wrong. There is soooo much to learn! :-)

HollyS
12-04-2008, 07:06 AM
These are all great ideas so thanks to everyone who has thrown in their experience and suggestions!!!

mamapeter
12-05-2008, 11:47 AM
It's interesting, I am the one who started this thread and asked the initial question, and with all the answers, I am still pretty lost. But I at least have some things to consider.

We did defrag, but my program still freezes and quits. Just did it a few secs ago. Grrrr. I save over and over again, but sometimes in the middle of trying something, I don't, cuz I am simply not done. It's very frustrating. I am thinking I will uninstall then reinstall, as when I first started using this program, I didn't have this problem. Hmmmm, will the things I've added on - brushes, etc, need to be added on again?

I think I have something here that's too big for my computer-unsavvy brain!

Debra
12-05-2008, 12:18 PM
It's interesting, I am the one who started this thread and asked the initial question, and with all the answers, I am still pretty lost. But I at least have some things to consider.

We did defrag, but my program still freezes and quits. Just did it a few secs ago. Grrrr. I save over and over again, but sometimes in the middle of trying something, I don't, cuz I am simply not done. It's very frustrating. I am thinking I will uninstall then reinstall, as when I first started using this program, I didn't have this problem. Hmmmm, will the things I've added on - brushes, etc, need to be added on again?

I think I have something here that's too big for my computer-unsavvy brain!

Good luck with the re-install. Sounds like something glitchy since it wasn't that way when you first installed it.

mamapeter
12-12-2008, 06:45 AM
Decided not to reinstall at this point. HOWEVER - I accidentally stumbled on something yesterday. I don't store any photos in PSE, BUT I found a whole bunch of stuff stored in there! I just got a new camera, and am deciding how I want to handle my photos this time around, and discovered folders full of things I've edited along the way. I mean, TONS of stuff! So I deleted the whole mess (yes, these items are stored elsewhere, no worries!). So maybe that will help, I dunno. I haven't had time to really get serious doing something, but did a tiny bit of editing to see if it would freeze up on me. It didn't - but need to put it to a better test. Maybe I will find time today for that. I will let you know.

Would be nice if that's the problem, wouldn't it?

elenasworld
12-12-2008, 07:33 AM
There does not seem to be an overall explanation for this issue. Unfortunately, I've just installed the 30 day free trial for Elements 7.0 and had just this issue as well after working with the text tool.

Best advice I can give would definitely be to save and save often while you're working in the program.

my problem is like Debra's
for some reason using the text tool can freeze my computer
i have learned to save before doing my journaling -- but there are plenty of times I forget

Chanin
12-12-2008, 09:00 AM
Decided not to reinstall at this point. HOWEVER - I accidentally stumbled on something yesterday. I don't store any photos in PSE, BUT I found a whole bunch of stuff stored in there! I just got a new camera, and am deciding how I want to handle my photos this time around, and discovered folders full of things I've edited along the way. I mean, TONS of stuff! So I deleted the whole mess (yes, these items are stored elsewhere, no worries!). So maybe that will help, I dunno. I haven't had time to really get serious doing something, but did a tiny bit of editing to see if it would freeze up on me. It didn't - but need to put it to a better test. Maybe I will find time today for that. I will let you know.

Would be nice if that's the problem, wouldn't it?


Where did you go to delete all of that stuff? I would love to delete it off of my computer, I'm running out of room!!!

mamapeter
12-12-2008, 09:10 AM
Well, it was in the Organizer, located on the top right in my PSE program. I don't have a clue why they are saved there but it's all items I've worked on while editing and creating digi pages. So good to go in now and then and clean up. I keep my pages in my My Pictures folders instead, so don't need to store them twice.

Good luck cleaning! Put on some good music to push you along, as it's about as tedious as dusting! :twitcy:

OneMemory
12-12-2008, 11:29 AM
The reason your items are showing up in the organizer is that when you save them, there is a little box that is checked by default that says "Save in Organizer". You just have to uncheck it and then it should stay unchecked.
Text is always an issue with windows based programs. You may want to take a look at your fonts. If you have A LOT OF THEM, it would be good to clean them out. I took off 165 fonts that I seldom used and it sped up my computer in general as well as my text boxes for Photoshop. ;)

mamapeter
12-12-2008, 11:45 AM
The reason your items are showing up in the organizer is that when you save them, there is a little box that is checked by default that says "Save in Organizer". You just have to uncheck it and then it should stay unchecked.
Text is always an issue with windows based programs. You may want to take a look at your fonts. If you have A LOT OF THEM, it would be good to clean them out. I took off 165 fonts that I seldom used and it sped up my computer in general as well as my text boxes for Photoshop. ;)


Thanks for the tip on the program. I will find the spot where I apparently have checked. That should take care of that, anyway.

As for fonts, I have like ONE added, a a few brushes. Not many. So don't think that's the issue there.

Will have to live with it for now. I just need to remember to save save save. And it's not just while doing text that this happens. Frustrating but hopefully better now that things are cleaned up. thanks for your help!

Chanin
12-15-2008, 05:26 PM
Well, it was in the Organizer, located on the top right in my PSE program. I don't have a clue why they are saved there but it's all items I've worked on while editing and creating digi pages. So good to go in now and then and clean up. I keep my pages in my My Pictures folders instead, so don't need to store them twice.

Good luck cleaning! Put on some good music to push you along, as it's about as tedious as dusting! :twitcy:

Thanks for the help! Got mine cleaned out now too!!! yay!!!